Paula Vartiainen - Dialogisuus.fi | Psykoterapia ja perheterapia
15429
page-template-default,page,page-id-15429,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Psykoterapia ja perheterapia

Psykoterapia

Mikä saa harkitsemaan terapiaa?

Usein taustalla on tahtotila muutoksesta ja toive löytää itselle parempi tapa elää ja olla. Vaativan elämäntilanteen taustalla voi olla huoli lähimmäisestä, ahdistuneisuus, erilaisten tunteiden sekamelska ja arjen tai työn hallitsemattomuus. Herää toive elää itsensä näköistä elämää ja löytää millainen se olisi. Muutokset lähipiirissä, kuten onnettomuus, kuolema, taloudellinen ahdinko tai ystävän sairastuminen voi herättää kysymyksen onko olemassa jotain suurempaa? Ja jos on, niin mitä se on?

Elämä vie mukanaan elämän suuriin kysymyksiin; kuka minä olen ja minne olen menossa? Herää kysymyksiä, jotka herättävät hämmennystä mutta toisaalta avaavat uudenlaiseen ajatteluun. Eksistenttialististen kysymysten äärellä tunnemme itsemme usein pieneksi ja hämmentyneeksi.

Mitä terapiassa sitten tapahtuu?

Terapiassa tulisi saada olla juuri sellainen kun on ja tuntea vapaasti sisimmän olemusta. Ongelmat syntyvät, kun yritämme olla jotain muuta kuin sisimmässämme tunnemme; lapsena, puolisoina, ystävänä, sisarsuhteissa, työssä, isänä ja äitinä. Syntyy ristiriita ja sen tuoma hämmennys tuottaa kärsimystä. Terapeutin ja asiakkaan suhde on elävä suhde. Terapeutin tehtävänä on olla kanssakulkijana rinnalla ja auttaa yhdessä löytämään helpompi tapa olla ja elää. Oikeiden asioiden äärellä pysähtyminen usein vapauttaa ja muutos tapahtuu itsestään omalla ajallaan.

Psykoterapia on ammatillinen, luottamuksellinen ja tutkiva yhteistyösuhde. Psykoterapeutin vaitiolovelvollisuus on lakisääteinen ja toimintaa valvoo Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto).

Perheterapia

Mitä perheterapia sitten on?

Perheterapiassa kokoonnutaan yhteen ja perheterapeutin avustuksella pohditaan yhdessä, miten olla nykyisen tilanteen äärellä. Miten yhdessä voisimme paremmin ymmärtää, tukea ja auttaa yhtä perheenjäsentämme ja toinen toisiamme?

Perheterapiassa jokaisella perheenjäsenellä 0n mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.

Perheterapia on astumista keskelle ihmisten arkea, että astumista arjesta sivuun ja sen yläpuolellekin. Siinä on kuulemista tunnetasolla ja ajatuksellista tarkastelua metatasolla. Siinä on mahdollisuuksia oivalluksiin, jotka avaavat tai laajentavat näköaloja asioiden keskinäisiin yhteyksiin ja purkavat joko-tai-asetelmia sekä antavat virikkeitä erilaiseen toimintatapaan. Siinä on elävää vuorovaikutusta, suhteessa olemista, sietämään ja rakastamaan oppimista. (Jan-christer Walbeck)

 

Jokaisen perhe on uniikki, omannäköinen ja erityislaatuinen. Perhe voi koostua kahdesta aikuisesta tai useammasta, aikuisesta ja lapsesta/lapsista, olla uusioperhe tai perheeseen voi kuulua muita tärkeitä ihmisiä, jotka koetaan tärkeäksi ja läheisiksi. Perhetapaamiseen ovat kaikki tervetulleita.